h1

Juli Zeh – överallt

mars 6, 2009

Igår kom vår nya Juli Zeh – ”Fritt fall” från trycket. Den 4 april möter den läsarna, vi är otroligt spända.

Samtidigt kommer hennes nya roman, ”Corpus delicti” ut i Tyskland och får oerhört positiva recensioner i Spiegel, Die Zeit och Frankfurter Allgemeine (större och viktigare tidningar finns inte!). Den nya romanen är en dyster framtidsvision och kritikerna jämför den med Aldous Huxleys klassiska ”Du sköna, nya värld”. Hos Juli Zeh har hälsofascismen segrat, det är inte längre bara nyttigt att hålla sig frisk, det är ett brott att inte göra det. ”Corpus delicti” kommer på svenska senast 2011, kanske tidigare.

För att kunna ge ut den här typen av förstklassig översatt litteratur har litteraturstödet från Kulturrådet varit väldigt viktigt. Det var det när jag jobbade på Norstedts – och tillhörde de ”stora” –, det är det nu också, när vi är ett av de ”små” förlagen. I onsdags publicerade DN en artikel där några av oss i små, mellan och stora förlag gjorde tydligt att Kulturutredningens förslag om att förändra stödet och omfördela det enligt något slags tanke om att små behöver det bättre än stora är en dum idé. Det är oerhört viktigt att den kvalificerade litteraturen inte blir en angelägenhet bara för små förlag med små möjligheter att föra ut böckerna till publiken. De stora måste uppmuntras till att ge draghjälp, annars kan det uppstå ett lite fint reservat kring världens största författare så fort de kommer ut på svenska. Det vore förfärligt. Om litteraturstödet skulle förändras så vore det i riktning mot att de förlag som får stöd måste kunna visa att de på ett professionellt sätt kan marknadsföra och distribuera böckerna. Att hitta och producera böcker av världsförfattare är inte så svårt, att finna läsare till dem är väldigt svårt. Ska staten få verklig valuta för sina pengar borde man fundera över det där med att nå läsarna. Och då är det alltså en hopplöst dum idé att ta bort ett viktigt incitament för de stora förlagen, hur moraliskt högstående ett sånt argument än kan tyckas vara.

Nog med förlagspolitik, i helgen lyssnar vi på Cecilia Bartoli till ett glas rödvin.

Er

S

Annonser

One comment

  1. […] Zeh – er overalt . . . . Juli Zeh er overalt påstår den svenske forleggeren Svante Weyler på sin blogg. Og dette er det all grunn […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: