h1

Zeh – i kritiken och i affären

april 6, 2009

Tillbaka från ännu en kort resa – Dublin – till ett underbart mottagande av Juli Zeh och hennes nya Fritt fall. En sån skillnad mot den förra boken som lämnades ut i nästan tomme. Men: den stackars läsare som blev entusiasmerad av recensionerna i t ex Svenskan eller i Uppsala Nya och sprang till bokhandeln riskerade att bli besviken. Jag har gnällt förr, men här har ni siffrorna:  sammanlagt i de fyra stora bokkedjornas butiker (säkert upp mot 300 st) fanns det  58 ex av Juli Zehs roman att finna. Gå till biblioteket: 3 ex i hela Sverige. Gnäller vi för mycket? Är det konstigt att nätet vinner? Avståndet mellan den litterära offentlighet som byggs upp och reflekteras i tidningar oach andra medier å ena sidan och den som syns i bokhandeln å den andra håller på att bli astronomiskt.

ER S

PS Juli Zeh är intervjuad i nya numret av Fokus. Där måste hon inte le för att behaga, apropå en tidigare intervju…

PPS Lärde mig en sak i Budapest. Hur känner man igen en ungersk antisemit? När han ska skriva sitt lands enda nobelpristagares namn gör han det som vi gör det, Imre Kertész. Hade han ansett IK vara en riktig ungrare hade han skrivit Kertész Imre. Subtilt?

Annonser

3 kommentarer

 1. Och hur ser författarnamnet på en originalbok av Kertész ut i Ungern på omslaget? Kertész Imre? Det är alltså på något vis nedsättande att sätta förnamnet först i Ungern? Av vilka skäl, undrar man. Apropå boktitlar i bokhandeln så varnar numera bokförlagen sina författare för att deras böcker inte kommer att synas lika mycket i bokhandeln härdanefter. Nätet tar över och bokhandeln satsar på sk storsäljare. Men 3 ex av Juli Zeh i svenska bibliotek är skamligt få. Det är jag mer oroad av än att bokhandeln sviker mångfalden.


 2. Hej! Uppgiften att romanen Fritt fall bara finns på 3 svenska bibliotek är felaktig. När jag räknar hittar jag 24 bibliotek som har den. Och iom att det är en ny roman är den säkert under beställning på fler bibliotek. Om boken inte finns i bokhandlen, hur ska biblioteken få tag i den snabbt?

  Vilka bibliotek som har en viss titel hittar man snabbast genom http://www.bibliotek.se


  • Anna-Stina,
   tack för den korrigeringen. 24 bibliotek är numera en ganska bra siffra, men med tanke på att det väl finns ca 280 kommuner i landet så är det kanske inte så helt uppmuntande. Men du undrar hur biblioteken ska kunna köpa in tidigt när inte boken finns i bokhandeln. Det är inga poblem, BTJ får ju information om böckerna i form av korr månader innan de kommer ut, och när de väl är ute är varje bibliotek bara ett klick ifrån boken, dvs den finns på nätet. Att jag tog så miste på siffran var beroende på att jag bara såg 3 köpta ex via BTJ, de bibliotek som köper på annat sätt syns inte i mina siffror.
   SKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: