h1

Textskräcken

april 9, 2009

Göran Rosenberg i DN idag. Hovsamt, mycket hovsamt skriver han om dagstidningarnas utveckling och noterar elegant det som är så märkligt: Varför blir texterna kortare och kortare i tidningarna, också i dem som kommer på morgonen? Vi har inte tid, säger nån. De unga orkar inte med så mycket text. Allt låter rimligt – om det inte vore för alla dessa böcker som ändå finns och ändå köps och ändå läses. Massor med ord, inga bilder. Ett mysterium? Nej, sanningen är att de som gör tidningar är mer rädda för många ord än de som läser dem. Och allra räddast för många ord är de som varken läser eller gör tidningar. Men de har aldrig läst eller köpt tidningar. Så att anpasa sig till dem är att anpassa sig till en fantom.

S

Annonser

5 kommentarer

 1. Du kanske har rätt. Men problemet med Rosenbergs resonemang är ett slags bildförakt, som jag tycker är gränslöst trist. Tusen ord säger mer än en bild, det var hans återkommande mantra när han var redaktör för Moderna Tider.

  Ibland stämmer det, ibland inte.

  Dagstidningens avgörande ögonblick har alltid gestaltats med en perfekt kombination av text och bild. Tar onödigt stora bilder upp för mycket yta? Precis samma kan sägas om texter.


 2. Andreas, du har också rätt, men jag såge gärna en sida som bara var bild för att sen få se en som bara var text. Det är tendensen jag tycker illa om. Och dålig text får inte göra att vi är rädda för bra text. Kräv att få 12 000 tecken nån gång!
  S


 3. Weyler, du sätter fingret på något viktigt. Kanske kan Andreas Ekström förklara varför det i Sydsvenskan har lämnats plats åt tomma spalter på kultursidorna? Sedan den nya layouten har texterna kortats väsentligt för att ge utrymme till vaddå? Intetsägande illustrationer och arkivbilder.


 4. Det här är inte riktigt platsen för mig att förklara Sydsvenskans formbeslut, känner jag… Men säg så här: Det finns ett oavvisligt samband mellan presentation och läsning. Det är klart att vi med lätthet skulle kunna få in ungefär dubbelt så mycket text på varje sida, men det skulle vi göra till priset av en halverad läsning. DET vore dålig tidningsekonomi.

  (Och 12 000 tecken, det skriver jag varje vecka! Eller… okej, 10 500 brukar det bli på lördagarna…)


 5. Andreas,
  när jag läser Mattias Hermansons ”försvar” för DN:s hållning idag så stänker det vatten på min kvarn. Han har säkert alldeles rätt, att folk hellre läser korta texter än långa. Men det han inte säger är ju att det är ett försvarskrig han leder och det är helt OK om nån annan anfaller nån annanstans så att utvecklingarna går i alla riktningar. Tvinga några av oss skribenter att skriva 12 000 eller 20 000 bra, roliga , begåvade tecken och inte bara långa, då skulle vi kunna få flera sorters läsbarhet.
  SKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: