h1

Bloggen – mobben

maj 18, 2009

Jonas Gardell skriver mycket bra och tänkvärt idag i Sydsvenskan om bloggen som en plats för mobben, dvs människor utan namn som kan vräka ur sig vadsomhelst och som gör det. Det fick mig att minnas en sak.

För några månader sen skrev jag en krönika om Milan Kundera och kritiken mot honom för att han vägrade diskutera de anklagelser som riktats mot honom för att ha angivit studenter strax efter kriget i Tjeckoslovakien. Det blev aldrig riktigt klarlagt vad som hänt, Kundera reagerade med ilsken tystnad och vägrade bidra till någon upplysning. 

Det är naturligtvis lätt som svensk att sitta och döma om såna här saker – vi är ju inte prövade – och en känsla kan liksom växa fram av sig själv att det skulle ha varit svårt att bygga upp en angivarkultur i Sverige likt den som odlades fram under kommunismen. För den känslan finns det inga rationella skäl, men det finns inte heller – trodde jag – något som talade för motsatsen.

Men kort därefter fick jag höra talas om en sajt på nätet – Flash nånting – som alla som vill ha det senaste skvallret går till. Jag var nog den siste i hela Sverige som hörde talas om den, för den har många hundra tusen besökare varje dag, och så fort det dyker upp en ”profil” i pressen, misstänkt för att ha förgiftat grannens råttor, då spräcks anonymiteten inom minuter på denna sajt.

Ingen kan längre tro att inte förutsättningarna för en svensk angivarkultur finns idag, för en sån där skvallersajt är ju själva myllan. Tänk om kommunismen hade haft såna tekniska möjligheter till sitt förfogande.

er S

Annonser

6 kommentarer

 1. Gardell nämner väl inte ordet blogg en enda gång? Det är ju främst i tidningarnas artikelkommentarsfält det vräks och kräks nästan hursomhelst, och så i somliga diskussionsfora. Att Gardell i sin lättförståeliga upprördhet skyfflar in såväl mesopotamier, hebréer och fildelningsdiskussionen må vara hänt, men annars blir det lättare att diskutera om vi försöker hålla _lite_ stringens i terminologi och argument.

  Flashback har sina sidor, javisst. Bland annat 3969 trådar under rubriken Litteratur.
  https://www.flashback.info/forumdisplay.php?f=41

  Att basunera ut att pöbelvälde råder är hursomhelst verkligen att ta i. Om vi nu bortser från det exempel Zaremba uppmärksammade igår.


 2. Olov, en mobb är inget välde, inte än i alla fall…Nej, du har naturligtvis rätt i att man måste vara försiktig med orden – men är det inte obehagligt att folk är anonyma. jag tittar på Flashback som du hänvisar till och det är som att vara på karneval i Venedig. Kan man ta ett samtal på riktigt allvar när folk kallar sig Jagger och skickar en bild på sig själva som varulv? Och du, jag tror jag vet vem du är för jag vet vad Torsdag är, men för alla andra är du väl också anonym. Är det bra?
  din
  S


 3. Visserligen gör Gardell några riktigt bra poänger. Men det har väl i alla tider funnits ansiktslösa som gastar och skriker? Och om man inte gastar och skriker, spelar det då någon roll om man inte vill lämna ut namn och därmed adress, telefon, bilder, etc. som man enkelt kan hitta via Ratsit, Hitta.se och Google? Det är det som saknas i Gardells skrivelse för övrigt: integritetsaspekten. I den verkliga världen finns det ingen som håller fullständig koll på oss hela tiden, våra samtal med främlingen i Apotekskön spelas inte in exempelvis. Viss kommunikation mår bra av att vara anonym, skulle jag vilja påstå, både i den fysiska världen och på Internet (varför skriver alla internet med litet i förresten, det är väl ett egennamn?). Det måste finnas en rimlighetsbedömning i detta. Fullständig transparens är inte bra, ej heller fullständig anonymitet. Hur lösningen ser ut vet jag inte. Kanske att det går att luska fram en identitet ifall det finns misstanke om brott? Också det som i den fysiska världen: ofta vet man ju inte vem som är förövaren, det blir polisens jobb att utreda.


 4. Flashback är kanariefågeln i samhällsgruvan. När den tystas är det dags att fly ut i friska luften. Om den tystas för att den är ful och luktar illa så är det riktigt bråttom.
  Det är stor skillnad mellan att skriva skvaller på ett forum till allmän beskådan och att rapportera sina grannars förehavanden till statsapparaten. Det finns nästan ett motsatsförhållande.
  Ägna istället en tanke åt det gigantiska sociogram som vi kallar för Facebook. Tänk om kommunisterna haft det verktyget. Där delar vi med oss av uppgifter som hade fått oss till väpnat motstånd om man försökt tvinga dom av oss. Vi anger frivilligt vilka vi umgås med, vi skickar in bilder på varandra, vi bekräftar varandras uppgifter och vi anger våra åsikter och religösa böjelser. Allt detta gör vi till en databas i ett land som inte längre hymlar med att man avlyssnar all datatrafik. För en organisation som CIA vore det tjänstefel att inte ta hand om all denna information.
  Där har du ett verktyg som fått snålvattnet att rinna på Stasi-chefen.

  Flashback är ett sundhetstecken!
  /K


 5. ”Ingen kan längre tro att inte förutsättningarna för en svensk angivarkultur finns idag, för en sån där skvallersajt är ju själva myllan. Tänk om kommunismen hade haft såna tekniska möjligheter till sitt förfogande.”

  Hade flashback, eller en liknande sajt, varit anonymt tillgänglig för allmänheten i en kommunistdiktatur, misstänker jag att den knappast använts i någon större utsträckning till att ange diktaturens fiender, den hade med största sannolikhet primärt använts till att sprida retorik och fakta som underminerade kommunistdiktaturen.


  • Emil,
   det är en vacker tanke, men vad finns det för belägg för den? Minpoäng är att skvaller är avskyvärt och anonymt skvaller är ännu mer avskyvärt. Det är underbart att Internet finns för att diktaturer ska få problem, men hur stora problem har Kina egentligen med Internet. Enligt ditt sätt, lite idealistiskt, att sepå saken borde Kina vara på fall nu, men det är starkare än nånsin. Auktoritära regimer faller när folket slutar stödja dem, inte när man skvallrar om dem.
   SvanteKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: