h1

På en bänk nära dig

juni 12, 2009

bild parkbänk Till dig som känner igen den här bilden: grattis! Ta hem boken du fann på bänken, läs den, berätta mycket gärna för oss här på bloggen vad du tycker om den, om Juli Zeh, om tyskar, om fysiker, om vad som helst.

Till alla er andra: ni passerade fel parkbänk eller var inte uppmärksamma nog.

Er S

Hittelön? Den håller du i handen, just nu.

Annonser

22 kommentarer

 1. Spontan-bookcrossing, minsann.


 2. Hittade boken på en bänk på odenplan idag. Verkar intressant, återkommer när jag hunnit läsa


 3. hej, jag hittade en bok vid centralstationen idag. Den verkar jävligt spännande så jag ska börja på den med en gång. Jag hör av mig senare och berättar vad jag tyckte 🙂 Man blir glad av att hitta böcker.


  • Glöm inte att säga vad du tycker, vi är uppriktigt nyfikna.
   Svante


 4. Den danska förläggaren Merete Ries skrev för 15-20 år sedan ett debattinlägg som handlade om hur vi ser på böcker – ekonomiskt, kulturellt. Hon hävdade redan då att de flesta människor inte ”har råd” att köpa böcker (samtidigt som musik, film, chips, öl och godis alltid finns på inköpslistorna). Ries argumenterade också emot de som förväntar sig att böcker ska vara gratis, och skrev raljerande: ”Böcker – detta billiga skit”. När jag ser Olles och Lisas kommentarer här ovan minns jag hennes text. Båda konstaterar här nyktert att de hittat boken – varken han eller hon tycks ens drömma om att ordet ”tack” kunde vara på sin plats. Hade jag hittat en bok och dessutom en så fin bok ute på stan – och anat att den placerats där av förlaget – vilket de båda tycks ha fattat eftersom de här på sidan meddelar sina fynd – så skulle jag ha börjat min text med ett varmt och uppriktigt tack. Men som sagt: böcker – detta billiga skit (och jag lovar: det låter mycket bättre på danska!) Med tacksamhet, Thomas (som just läser boken för att recensera den i en finsk tidskrift)


  • Thgomas,
   du fattar precis vad det handlar om.
   S


   • Thomas, min tacksamhet gå ut på att jag läser boken och sedan återkommer med mina synpunkter på denna, utöver den reklam jag gör för bok, författare och förlag genom att berätta om boken. Om du tror att någonting är gratis, att böckerna endast lagts dit för individernas skull måste jag nyktert kalla dig för naiv – detta är marknadsföring. Därför ”tackar” jag inte.


 5. […] man hittat? juni 16, 2009 — kontakt Förläggaren med mycket mera Svante Weyler har placerat ut några exemplar av ett av sitt förlags böcker på parkbänkar på stan. Två upphittare har […]


 6. JAAAAAAA!!!!! Jag hittade boken (Fritt fall av Juli Zeh) på en bänk vid Smeduddsbadet. Tycke det var synd att den skulle ligga där. Tänkte lägga den på en ny plats när jag är klar med den. Ser fram emot att få läsa den. Detta är en kul ide.


  • Berätta var du lägger den – och glöm inte post it-lappen


 7. Tackar för detta!

  Fick faktiskt hittade två böcker idag, Sjöscouternas stuga vid Smedsuddsbaden och vid Rålis, innan jag insåg att jag skulle ta upp den. Semestern hägrar inom kort, så denna bok skall jag genast ta itu med. Kul att träffa en ny författare så här längs min vanliga barnvagnspromenad. Återkommer med synpunkter.

  a


  • Du är välkommen, glöm inte bort barna, bara.
   s


 8. Tack för boken!
  Hittade den igår under min väldigt korta visit i stockholm. Det gjorde mig väldigt glad.


  • My,
   grattis. Säg vad du tycker när du läst.
   Varma,
   Svante


 9. Thomas (och Svante),
  det verkar som om det fanns ett meddelande i boken med den här bloggadressen?

  Jag utgår från det eftersom jag själv, om jag hittade en fin bok UTAN meddelanden i på en parkbänk skulle utgå ifrån att någon glömt den där.
  Som man kan hitta en utläst deckare i nätet på flygplansstolen framför och i brist på bättre – läsa den.

  Som författare känner jag mig lite störd av tanken på att ett förlag skulle lägga mina böcker på parkbänkar. Men, kanske inte om det hände i Tyskland? I Sverige däremot går mina tankar direkt till pappersinsamlingen där Lisa Marklund fortfarande har prislappen kvar i ansiktet där hon lurar under tidningsvågorna.

  Klart att det är skillnad på en vacker och en ful bok. Klart att förlag gör vad de kan för att skapa uppmärksamhet kring sina författares böcker.
  Jag har läst om dylikt, har för mig att det kallades ”gerillamarknadsföring”.
  För mig framstår den som lätt desperat och dessutom tror jag att det är en återvändsgränd – OM man vill höja bokens/bildningens/språkets status.

  Vilket naturligtvis inte hindrar att jag begriper att min åsikt är stockkonservativ.
  Men det står jag för!


 10. […] med olika typer av avsändare juni 20, 2009 — kontakt Angående bookcrossing arrangerat av förlag och reklambyråer vilket via min kovändning utmynnade i en diskussion hos Snowflake har det nämnts att alla gör […]


 11. Karin, visst kan jag förstå din reaktion. Samtidigt tror jag inte att du opponerar dig mot att ditt förlag delar ut gratis recensionsexemplar – det är ju ungefär vad man är ute efter här, att få folk att skriva att de tyckte om boken.


 12. […] som Thomas Nydahl konstaterar i en kommentar på Svante Weylers blogg, folk har råd med musik film chips öl och godis men inte med böcker är […]


 13. kontakt,
  Du har rätt, jag är kluven. Och efter att ha följt några av track backsen här så börjar jag tro att det var en rätt smart grej – i alla fall i det här fallet.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: