h1

Ska författarna tala – eller tiga?

juni 12, 2009

Mer Juli Zeh. I en intervju i dagens Berlingske Tidende berättar hon vilka förväntningar som finns på en författare idag. Skriv och håll käft, lyder den enkla sammanfattningen. Hur många yngre svenska författare deltar aktivt i den svenska politiska debatten. Tre? Fem? Och nu är jag pretentiös nog att kräva mer än deltagande i paneler och soffsamtal. Egna reflektioner, egna texter, egna essäer, egna åsikter! Hur har politik kunnat bli så oattraktivt?

Er S

Annonser

One comment

  1. Har politik blivit oattraktivt? Det tror jag inte vi behöver oroa oss för. Kulturmänniskornas älsklingsmetod för att döva sitt dåliga samvete över att de gör något onyttigt är fortfarande att påstå att de är ”politiska”. Litteraturen duger aldrig som den är, den är inte meningsfull i sig själv: de som sysslar med den måste ständigt försäkra sig själva och alla andra att de är politiska. Att vara politisk är alltid finare än att bara vara författare eller konstnär. Först då är det man gör värt att ta på allvar; författare som inte är politiska leker ju bara. Så många som kallar sina privata olyckor, neuroser eller intressen ”politiska” för att de tror att de inte hade rätt att tala om dem annars.

    Visst ska författare delta i diskussionen, de ska inte vara rädda att lägga sig i något som intresserar dem, men de ska inte göra det från en politisk synvinkel. Istället för att råda författarna att bli lite mer politiska borde vi säga: Du ska inte vara politisk. Du ska inte vara lojal, framförallt inte politiskt lojal. Du ska få de politiska att skämmas över sina begränsningar.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: