h1

Om författare som minns sina böcker

augusti 12, 2009

En gång för ganska många år sedan gick jag runt i Midsommarkransen med Kjell Johansson. Plötsligt pekar han in mot ett fönster på nedre våningen i ett vanligt hyreshus och säger: ”Där inne bodde morsan i ‘Vinna hela världen'” (en av hans romaner från 70-talet). Vi vandrade vidare. I en brant backe stannade Kjell: ”Där satt katolikerna” (så kallades alkoholisterna i hans barndom därför att deras ögon gick i kors…). Överallt kunde Kjell peka på hus, berg, gårdar, gator där viktiga scener i hans romaner utspelade sig. Jag frågade om han mindes alla sina romaner lika bra som han minns platserna han valt ut åt dem. Javisst, svarade han. Kan jag testa genom att läsa upp några rader ur nån? Testa du, sa han.

Det talas om författares litterära världar, och ibland är det bara luftig fantasi, ibland bokstavlig sanning. Jag har vandrat genom Sunne med Göran Tunström. det glömmer man aldrig. ”Där bodde Fanny (i Juloratoriet)”, sa han och pekade på en oansenlig villa. ”Här är Prästgården.” För mig skänker sånt en alldeles särskild auktoritet åt ett författarskap. Inte därför att det innebär att det som står i romanerna blir mer ”sant”, utan därför att författaren, när han/hon fantiserar som mest, exakt vet var fantasin tar sin början, i vilken rum den växer.

Den som vill kolla Kjell Johanssons litterära värld ska ta chansen nästa måndag, då tar han läsarna med sig till Midsommarkransen och till skådeplatserna för både gamla romaner och den nya, ”Karolus Karlsons liv och verk”. Samling utanför T-banestation Midsommarkransen kl 18, ABF och Midsommarkransens hembygdsförening (!) fixar det hela.  Berätta sen om han klarade testet.

Er S

, den 17/8 alltså.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: