h1

Google, äcklet och den auktoritära kapitalismen

september 9, 2009

De ringer och frågar vad man tycker. Och man letar efter ord för att beskriva det äckel man känner inför Google självutnämnda roll som världens räddare. Och sen kommer man att tänka på att detta har man sett förut. Under kommunismen. Så här gick det till då.

Den kommunistiska staten stal alla konstnärers upphovsrätt genom att förbjuda dem att själva sälja sina verk utomlands. Sen skapade staten en agentur, den ryska hette VAP, som samtidigt var täckmantel, i alla fall i Sverige, för den lokale KGB-representanten (eller en av dem). VAP sålde sen det de ville sälja och lät bli att sälja det vi ville köpoa, dvs bra konst av bra konstnärer. Poängen här: de hade inte heller frågat upphovsmännen om lov. Och hänvisade till ”folkets intresse”.

Google representerar den värsta formen av auktoritär kapitalism – inte konstigt att de samarbetar så bra med Kina. Bara ett barn kan tro Googles blå ögon, alla andra borde säga nej. Nu kommer den där äckelkänslan att stiga i magen varenda gång jag lockas att ”googla”, jag borde byta, alla borde byta.

Er S

Annonser

4 kommentarer

 1. Hej

  Läste ditt inlägg
  kolla in:

  http://se.growyn.com/


  • tack för tipset, ny bekantskap!
   Svante


 2. Jag kan tycka att det är lite skönt att fler än musik- och filmindustrin drabbas så att det blir tydligt att det inte handlar om snorrika skivbolag och Hollywood. Litteraturen vet ju de flesta är inte lika fet, bortsett från skräpet folk läser iofs.. men jaja, jag hoppas att ännu fler fattar nu hur sinnessjuk hela den här stöldvågen under frihetlig flagg är.

  Btw, ger du ut poesi?Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: