h1

Skandal, skandal

februari 15, 2010

En ny tysk roman har väckt en väldigt intressant debatt. Helene Hegemann, 17 år, gav häromveckan ut Axolotl Roadkill och efter sensationella recensioner, sora intervjuer och topplats på listorna, uppdagades att hon snott ihop delar av romanen. Hon vägrade att skämmas, och de lovordande kritikerna tar inte tillbaks ett ord. Om detta, här en radiokrönika. Och så kommer en intressant pendang till plagiathistorien: romanen kom ut på ett Bonnierförlag i Tyskland och när jag och en annan förläggare hörde av oss (innan ”skandalen”) och bad att få läsa, fick vi reda på att de svenska bonnierförlagen hade förtur – på att få läsa! Det har jag aldrig varit med om förut, att koncernägda förlag i olika länder så öppet demonstrerar sin politik. Oftast sköts det mycket elegantare. För den som undrar vad det kan vara som är så upprörande med detta, företag får väl göra som de vill? – kan erinras att ett förlag som vill vara hederligt i första hand ska ta tillvara författarens intresse, i andra hand sitt eget. Här tycks det blivit tvärtom.

(Är detta ett klassiskt exempel på ”surt-sa-räven-om-rönnbären”? Ja, också – men inte längre, plagiathistorien har gjort mig rätt tveksam till Hegemanns roman.)

Er S

Annonser

3 kommentarer

  1. Det är väl ungefär del av samma utveckling mot ökade ‘synergieffekter’ som skisserades i den här artikeln från 2002 skriven av Walt Brasch i Counterpunch http://www.counterpunch.org/braschmedia.html


  2. dvs boken blir ett enda stort mediakonglomeratstyrt ‘event’ där litterära kvaliteter är synnerligen underordnade andra, s a s mer prioriterade mål.


  3. […] förändringar med Kulturutredningen, DN – Nu måste Bonnier våga möta kritiken om monopol, Svante Weyler blogg – Skandal, skandal,  SVD – Nätprotester mot Kulturutredningen,  Sydsvenskan – Kulturutredning eller […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: