h1

Alla vill se en fajt

mars 30, 2010

Idag skriver Svenska Dagbladet om ”de smås” oro inför vad ”de stora” håller på med. Bokbranschartikel alltså. Och det är gott och väl, vi vill sprida vår oro, det har visat sig vara ett ganska effektivt sätt att få de stora förlagsgrupperna att fundera en extra gång innan de sätter sina värsta våta drömmar i verket.

Men än viktigare vore det om det gick att bryta den förfärliga inåtvändhet som bokbranschen just nu upplver. I tio år växte marknaden, nya kanaler uppstod, en del rann alla böcker igenom, genom rätt många av de nya kanalerna rann bara de mest underhållande och/eller förskräckande böckerna. Men faktum kvarstod: fler bokköpare, nya bokköpare.

Det tog bara ett år av riktig nedgång (2008, ca 8 %) och ett till av måttlig (2009, några få procent) för att de stora aktörerna skulle släppa läsarna/bokköparna med blicken och vända sig inåt i stället. Det är det som pågår nu: alla försöker få mer av varandra i stället för fler kunder och mer av varje kund. Bokhandeln jagar marginaler hos förlagen, författarna jagar marginaler hos förlagen. Förlagen jagar – ja, vadå? Vi står i mitten, och räddar knappast vårt skinn genom att jaga översättare eller formgivare eller frilansande redaktörer. Är det synd om oss? Nej, men lite synd om läsarna som förlorar vår uppmärksamhet.

En tröst: Resumé, vars näsa för väsentligheter vi lärt oss lita på, vill veta hur vi burit oss åt för att få Torbjörn Nilsson att prata om sin politikbok De omänskliga överallt. Fokus-Tobbe förråder planen här.

Er S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: