h1

Snart snöar det, igen

augusti 23, 2010

” Svensk professor forsker på Northug”

Trondheims största tidning, Adresseavisen , slår i fredagsnumret stort upp nyheten att en svensk idéhistoriker är på besök i Tröndelag i jakt på ett svar på den brännande frågan: hur fort åker Petter Northug och Marit Björgen och är det en slump att båda kommer just härifrån?

   Vi kan berätta vem han är och varför han är där. Sverker Sörlin, själv  gammal skidåkare  – ”jag är född samma år som Thomas Wassberg, men jag slog honom aldrig” – skriver på en bok om ”Kroppens geni”. Och Sverker hälsar inte bara på hos de norska världsstjärnorna, han tränar tillsammans med dem. Han åker rullskidor med Marit Björgen och springer på norska myrar med Petter Northug. Han äter våfflor med deras föräldrar och snackar träningsfilosofi med deras tränare. Björgen rapporteras vara ”svaert imponert” av professorn. Fältstudierna avslutas med ett besök hos det norska herrlandslaget på deras första glaciärläger i början av oktober.

   Boken, som kommer ut i Sverige i december och i Norge i januari, är en blandning av undersökande (deltagande!) reportage, skidåkningens historia och självbiografi. Lekfull och litterär. Vi vågar påstå att detta har ingen försökt sig på förut.

   Varför norska stjärnor?

   Jag håller på dem, svarar Sverker Sörlin.

   Varför just nu?

   Det är en gammal idé och det är VM i Holmenkollen i februari nästa år. Det var ett tillfälle som inte kunde försittas.

Er S

Annonser

4 kommentarer

 1. Låter intressant. Ser fram emot den.


 2. Svante;

  Jag hörde din kommentar på SR God morgon, världen! imorse. Alltså angående google maps kartläggning/fotografering av alla gator i världen.

  ”Var är Piratpartiet när man behöver dem?”

  Ungefär så anmärkte du.

  Jag kan förstå oron för googles ”världsherravälde”. Jag lyssnade på Andreas Ekströms bidrag under en debatt i somras. Det gjorde att jag nu har en annorlunda syn på googles faktiska makt – saker som att de mha all sin information kan förutsäga vem som vinner i melodifestival, eller vem som vinner i en omröstning. Detta i kombination med väldigt stora pengar ger en hisnande frågeställning – hur mycket kan google egentligen styra i ”det dolda”?

  I alla fall, det jag vill förmedla med denna kommentar, är att Piratpartiet inte har en uttalad politik för att hantera situationer som den vi står inför i Google-fallet. Det finns väsensskillnader mellan vad ett storföretag och en stat kan åstadkomma lagligt, t.ex. via våldsmonopol hos den senare.

  Dock är inte frågan löst med den observationen.

  Jag ämnar läsa Andreas E’s bok i ämnet, och det är mycket möjligt att PPs politik kommer att expandera efterhand vi benat ut en vettig politik för hanteringen av detta.

  Du och Andreas får gärna hjälpa till i frågan.

  Mvh


  • Tack för det svaret. Intressant. Återkom gärna när ni tagit ställning, frågan är lite för stor för att ni inte ska ha en åsikt.
   Hälsningar,
   Svante W


   • ** OlofB gör en minnesnotering i huvudet om att kontakta Svante Weyler när vi infört sådan politik **

    Vi får se om jag minns detta! Du verkar känna Andreas Ekström, åtminstone genom att länka till hans blogg, och iom hans engagemang kring detta lär du höra det även om jag glömmer bort påminnelsen 🙂

    Och ja, det är en viktig fråga. Ytterst en fråga om demokratins bevarande.Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: