h1

Måndag morgon, 3 saker

augusti 30, 2010

1. I fredags kom nya topplistor över bokförsäljningen i Sverige. Intressant läsning.

På den skönlitterära listan finns endast 3 (tre) titlar av 20 (tjugo) som inte kan hänföras till spänning- eller underhållningsgenren. Den högst placerade är Karin Alvtegen, vars publiktycke ju byggts upp av en rad spänningsromaner.

På pocketlistan utgörs undantagen av Sara Kadefors, Carin Hjulström och Joyce Carol Oates.

På facklistan återfinns  2 (två) böcker som inte är handböcker eller mediafenomenböcker: Murakami om löpning, Patti Smith om sig själv.

Listorna återspeglar naturligtvius vad folket vill ha. Men också och i lika hög grad vad de ledande förlagen vill att folket ska vilja ha. Det är en ganska bedövande upplevelse att läsa listorna. Men vi ger oss inte.

2.

I Dagens Nyheter idag försöker Stefan Jonsson ärerädda kommunismen, bara därför att Jan Björklund angriper den. Kommunismen var i alla fall bättre än nazismen, för den utsattes av kritik också från kommunister, skriver Stefan. Kraften i det argumentet övertygar inte. Kommunismen byggde på att människan var god, skriver han. Inte heller det särskilt övertygande.

Nej, kommunismen bygger på att människan inte kan ta vara på sig själv. Och på våld. Alla andra idéer är underodnade dessa två. Det är därför den är så motbjudande också för socialister.

3.

Fadern på Stadsteatern. En lysande föreställning som på ett bjudande sätt omtolkar Strindberg. I slutscenen springer barnet Berta hos Strindberg upp i moderns famn medan fadern förs bort till asylen. Hos Philip Zandén springer barnet Berta bort från både moder och fader, och modern irrar runt på scenen och ropar efter sitt barn. I könskriget förlorar alla  sina barn, säger Zandén. Intressant, och kanske sant, men det sa inte Strindberg.

Er S

Annonser

One comment

  1. […] från Weylers blogg om […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: