h1

Klassisk reportersolidaritet

januari 3, 2011

Andreas Ekström, författare och reporter på Sydsvenskan, vände sig till publiken  – den kommande – och bad om understöd för sin bok om Google. Inte för att han inte fick betalt av oss, förlaget, utan för att hanville göra mer än vad vi kunde betala för: åka på reportageresa till Googles goda projekt i Afrika.

Och publiken svarade med – understöd. Särskilt mycket fick han av den alldeles för tidigt avlidne Leif Alsheimer, 30 000 på ett bräde. Som tack instiftade Andreas ett vandrande stipendium på 10 000 att delas ut till en journalist som är igång med ett längre reportage som drar stålar, mer stålar än vad förlagen kan lägga ut.

Idag blev förste pristagaren klar: Johan Anderberg, frilansare som skriver bok för oss – och till honom har både Andreas och jag så många kopplingar att det kommer att krävas ett fullödigt resultat i form av bok för att ingen ska kunna säga att vi klappar varandra på ryggen. Men jag är inte orolig, andra än vi kommer att tycka att Johans bok, som kommer ut i höst och ska heta ”Cannabisness” och handlar om den återlegalisering av hasch/marijuana/cannabis som just nu pågår för fullt i hela världen. Det kommer att bli ett klassiskt reportage från odlingar och gränskontroller, holkar och politiska beslutsfattarrum. Andreas motiverar sitt val här. Och vi gratulerar Johan!

Vi utlovar fler reportage i bokform till hösten, den genren är definitivt på väg uppåt, hos både författare och läsare. Till dess: skidor och politik, nu i vår.

Er S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: