h1

Om stil och politik

januari 11, 2011

Vi har just publicerat en bok om politik, ”Därför vann dom”, och den har fått stor uppmärkamhet, vilket är extra glädjande eftersom den består av texter om svensk politik 2006-10 som redan varit publicerade i tidningen Fokus men som vi – och flera av recensenterna –  tycker får nytt och annorlunda liv lagda intill varandra.  Men det intressantaste i reaktionerna är något annat, nämligen att flera  recensenter talar om att de ”känner igen” Fokus stil (enkannerligen Torbjörn Nilssons, men de ser att de andra skribenterna arbetar med samma ambitioner). Några liksom suckar över detta, andra är uppskattande, men det som är sensationellt är att någon skribent inom politikområdet överhuvudtaget har en igenkännbar stil. Det har ju inte varit på modet sen Dieter Strands dagar. Vilken läsare kan säga vilken stil de politiska artiklarna i DN har? I Aftonbladet? Vilken stil har TVs politikeportrar? Ingen, skulle man kunna säga, men det vore taskigt. De har en förment objektiv stil, är väl det rimliga svaret. Men därmed oigenkännlig. Vad är det för ett mode? Vem lyckliggör man med det?Varför ska man inte ställa högre krav?

Jag har en favorittidning här i världen, tyska Die Zeit. Den har stil. Varenda journalist på tidningen måste skriva med stil. Olika stil för olika journalister, men alltid stil. Alltid ett litterärt krav på journalisten, också när man skriver om Angela Merkel och Bundesbank. Efterföljansvärt.

Er S

Annonser

One comment

  1. […] This post was mentioned on Twitter by erica treijs, BokbloggsNytt. BokbloggsNytt said: Svante Weylers blogg: "Om stil och politik" http://bit.ly/eRiEM5 […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: