h1

En gåva till norskarna!

januari 31, 2011

”Av och till händer det att också det norska folket får en gåva”, så inleds dagens recension i norska morgontidningen Aftenposten (den viktigaste!) av Sverker Sörlins bok om skidåkning, ”Kroppens geni”. Och recensenten bara fortsätter att rada lovord, han köper liksom rubet. Avslutningen är magnifik, vi rodnar:

”Kanske något av det bästa som skrivits om längskidåkning. Och bäst av allt, Sörlin smickrar den nationella självkänslan…Nu kan vi äntligen göra oss av med det som kan finas kvar av hämningar, för med ”Kroppens geni” har vi söta brors ord på att vi är bäst i världen i det som verkligen betyder något.”

Det kan rymmas ett uns ironi i det där, men det tar vi. Den 24 februari ska Sverker till Oslo för att diskutera skidåkning i Författarnas hus och sen ska han rapportera från VM i Holmenkollen. Norge ligger för hans fötter.

Här i Sverige har boken också fått ett fantastiskt fint mottagande överallt – men inte en enda sportjournalist har nämnt den, vad jag har sett. Märkligt, de har fått den, lita på det.  Gillar de inte konkurrensen? Säg det då. Att tiga duger inte, då växer misstankarna.

Er S

Annonser

2 kommentarer

  1. Kallar du engelsmännen för engländare också Svante?


    • Nej, det var lite ironiskt det där, ungdomarna säger ju norskar och jag ler varenda gång.
      SKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: