h1

Tharirtorget ur ett otroligt svenskt perspektiv

februari 9, 2011

För ett ögonblick handlade rapporteringen rån Tharirtorget om dem som stod där. Nu handlar den återigen om oss. Björn Wiman (oförskyllt, DN)) och Åsa Lindeborg (förskyllt, i AB) tar rapporteringen som förevändning för att djupanalysera vad vänster resp liberaler – egentligen! – är. Det handlar om klassperspektivet på torget, om vilket ingen av dem egentligen kan veta så mycket, så i stället för fakta blir det spekulationer. Och klart är att om inte Björn W tydligt deklarerar att allt som händer i Egypten hänger ihop på ett glasklart sätt med allt annat hemskt så må han brinna på liberalernas eget bål i helvete i all evighet.

   Intressantare då med Per Jönssons fundering i DN idag om huruvida det egyptiska upproret är brett och fokligt eller litet och begränsat. Han jämför med Iran, en jämförelse med DDR kan vara minst lika intressant. Där handlade det också om en genomkorrupt regim med väldigt stöd i befolkningen, inte ideologiskt baserat precis, utan beroende av lika delar rädsla och privilegier. En liten begränsad grupp stod för det aktiva motståndet, några väldiga demonstrationer hösten -89 bringade regimen på fall. Sen vägrade folket i det följande valet att tacka den lilla modiga klicken som hade fått den förlamande skräcken att släppa, men den breda majoriteten valde demokratiska partier ändå. Varför skulle det inte kunna gå på ett liknande sätt i Egypten? Varför skulle inte den breda massan där kunna vara mottaglig för en nomal demokrati utan bara mistänkas för att vara ett lika lätt byte för islamisterna som de varit för Mubarak?  Jag vet inte, men det kan ju vara lämpligt att låta spekulationerna gå i flera riktningar, inte bara i de enklaste.

Er S

Annonser

3 kommentarer

  1. En av de bästa analyserna hittills i den svenska pressen av händelserna i Egypten är Kenan Maliks (min övers.) på Göteborgspostens kultursida i torsdags. (Bara i papperstidningen, tyvärr.) Han skriver bland annat att protesterna ”kullkastar … en av de stora myterna om den muslimska världen – föreställningen om att invånare i muslimska länder har ett annat tänkesätt än människor i västvärlden, att demokrati och sekularism är ‘västerländska’ begrepp som är oförenliga med den politiska kulturen i Egypten, Irak eller Saudiarabien”.


    • Den missade jag, men han bekräftar tydligen det jag sa ovan. Tack för tipset.
      SKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: