h1

Vem vill veta vad som rör sig inne i huvudet på en medelålders israelisk kvinna?

mars 31, 2011

För ett år sen, drygt, läste jag en recension i en tysk tidning av Lizzie Dorons ”Varför kom du inte före kriget?”, en bok om en överlevare, skriven av hennes dotter. Nu kommer boken ut hos oss på svenska, författaren besöker Stockholm nästa vecka. Vad är det som är så märkvärdigt?

   Jo,Lizzie Doron lyckas med två saker: dels skildra ett komplicerat mor-dotterförhållande. Hon är inte den enda flicka som haft en storslagen men besvärlig mamma. Och det är inte enklare för att mammans oerhörda och oavbrutna ilska beror på att hon blivit nästan dödad i nazisternas förintelseläger. Det kan ju inte dottern göra något åt, men hon drabbas av följderna, minst sagt. Ändå är det inte detta som gör historien unik.

   Utan det är att Dorons roman också berättar  en annan historia, en som handlar om Israel. I kvarteren där de växer upp bor nästan bara överlevare, de flesta från Polen. Det är som ett eget land i landet Israel. De stora skillnaderna mellan överlevarna och  sabras, de infödda, har aldrig blivit så tydliga för mig som i den här boken. Under ett besök i  Hebron på Västbanken får mamman syn på några illa klädda palestinier. Hennes reaktion präglas av omedelbar igenkänning: åh, här har det också varit krig. Ett offer känner igen ett annat offer. Dottern, Lizzie Doron själv, har dragit sina egna slutsatser och varit aktiv (”snart är det väl  bara jag kvar”, säger hon i telefon) i den israeliska fredsrörelsen.

   Nu vet ni varför jag ville ge ut den här boken. Och lite om vad jag kommer att samtala med henne om på Judiska museet i Stockholm torsdagen den 7 april, kl 19 och dan innan, onsdagen den 6 april, kl 18!  på Världskulturmuseet i Göteborg.

Er S

Annonser

3 kommentarer

  1. Vad intressant! Bokar genast in Göteborgstillställningen i kalendern.


  2. Fint, sprid gärna, jag är lite osäker på hur mycket annan reklam det blir för evenemanget i Göteborg.
    S


  3. […] Svante Weyler bloggar om Lizzie Doron […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: