h1

Vad handlar ”De imperfekta” om?

april 19, 2011

Romaner ska liksom inte ha målgrupper. Eller så ska målgrupperna vara så stora (svenska folket, alla män, kvinnor över 20, etc) så att  begreppet blir meningslöst. För hur ska en målgrupp till följande roman se ut: en barndomskildring från 70-talet? Ja, nu kan man ju fixa till det så att det uppstår en målgrupp: en skildring av en 12-årig fågelskådare (för alla er som känner en sån, eller har varit en sån). Eller en småbrukares helvete (för alla lidande bönder). Eller en Smålandsroman (för alla Moberg-fans). Nej, Tomas Bannerheds Korparna har bara en ”målgrupp”: såna som läser romaner.

   Med en annan ny bok har vi ett liknande ”problem”. Har Tom Rachman skrivit en roman om underbara och märkliga människor som råkar arbeta på en tidning – eller har han skrivit en roman om en tidning som råkar befolkas av underbara och märkliga människor? Boken har just kommit ut och de flesta kritiker har – hittills – valt den senare beskrivningen. Det har jag personligen en viss förståelse för, jag är skadad av för mycket tidningsläsande, men här på vårt lilla förlag är vi kluvna, för de andra läser romanen på det förra sättet. Det där med tidning är bara en händelse, en intressant händelse visserligen, men inget mer. Och hade tidningen i stället varit ett försäkringsbolag eller ett mejeri så hade vi aldrig talat om målgrupp, men nu är målgruppstanken lite lockande; hur jagar vi fatt i alla journalisterna och berättar att de just fått en ”egen” roman?

   Sådär kan man hålla på. I nästa vecka kommer Tom Rachman hit (Kulturhuset 28/4), då kan vi fråga honom själv. Han lär vara förberedd på frågan.

Er S

PS För övrigt tycke jag att uppmärksamheten kring den kinesiske konstnären/arkitektemn Ai Weiweis försvinnande är plågsamt liten. Hade Gert Wingårdh snappats och förts bort av de svenska skattemyndigheterna hade nog fler än hans kompisar jagat upp sig.

Annonser

4 kommentarer

 1. Läser De imperfekta med en rysning. Ja, naturligtvis författarens självupplevda miljöer. Men unik inlevelse i varje persons öde. Unik i sin uppläggning och så enormt välskriven!!! Skall läsa om den snarast.

  Bara ett litet råd: Boken kommer säkerligen ut i fler upplagor. Följande rättelse på sid 118 vore önskvärd: e.e.cummings skrev sitt namn så, alltså inga versaler!

  Gratulationer!

  EF


  • Eva,
   så fint att du gillad den, och tack för kommenytaren, vi ändrar till nästa gång.
   Svante


 2. […] O tipsade om att Svante Weyler skrivit om boken på sin blogg och jag kikade självklart dit. Han skriver: Har Tom Rachman skrivit en roman om underbara och […]


  • Hej, kul kommentar. Faktiskt den första angående titeln. Och ni nar rätt: ordet finns inte i den betydelsen på svenska. Vi använder det bara i rent grammatikaliska sammahang. Men jag kunde inte motstå frestelsen. Roligt att ni hade lika stor behållning av boken som jag. Vilka är ni som läser ihop? Vill ni ha fler tips…?
   Hälsningar,
   Svante WKommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: