h1

En fängslad kines – och hans bok

november 16, 2011

Idag kom årets sista men kanske viktigaste bok från tryckeriet: fredspristagaren Liu Xiaobos ”Jag har inga fiender, jag hyser inget hat”. Den innehåller valda texter och dikter från de senaste tjugo åren. Det är första gången svenska läsare får en chans att möta mannen som de kinesiska myndigheterna är livrädda för. En gång i månaden, i en timme, får hans hustru Liu Xia besöka honom i fängelset i nordöstra Kina,där han sitter dömd till elva års fängelse, nio år har han kvar. Jag kan bara hoppas att hon vid varje besök har med sig nya utgåvor av hans bok, för den kommer just nu ut runt om i världen.

 Det handlar om Kina varenda dag i våra medier,  och det sker en märkbar anpassning till ”realiteterna”, dvs att Kina visserligen är en diktatur, men en så rik diktatur måste man hålla sig väl med, sälja sina varor till och låta köpa ens egna företag.  Jag är inte emot det, men jag hoppas att varenda en som gör affärer med Kina kommer in på Liu Xiaobo och hans öde, åtminstone till kaffet. Det är ungefär vad vi alla är skyldiga honom. Precis som vi var skyldiga Nelson Mandela att alltid prata om honom med vita sydafrikaner eller  Andrej Sacharov, på den tiden de sovjetiska myndigheterna hade förvisat honom till Gorkij och tagit ifrån honom telefonen. Det är en uppgift för alla anständiga människor att förstöra stämningen kring middagsbordet genom att påminna om de fängslade.

För en sådan här utgåva vinner man ofta ära, men sällan läsare. Men det vore liksom futtigt att nöja sig med det ena utan att ha jagat det andra.  Så nu tar vi i.

En av dem som känner Liu bäst är hans författarkollega Bei Ling som också skrivit den enda biografin över honom. Den kom ut i Tyskland i fjol och heter ”Der freiheit geopfert” (ung. Offrad för friheten).  Vi har bjudit in Bei Ling till Stockholm i samband med att Lius bok kommer ut. Och den 29 november framträder han på ett öppet seminarium för att tala om Liu och hans betydelse i Kina. Läs mer om det seminariet på förlagets hemsida (www.weylerforlag.se). I ett kommande inlägg här på bloggen ska jag presentera Bei Ling lite närmare.

Er S

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: